Yoga Blomst Triyoga, Sundhed

Sundhed?

Hvad er sundhed for dig?

…Måske tænker du på, hvordan din krop fungerer, om du fejler noget, om du spiser rigtigt, om du lever rigtigt…?

Sundhed har altid i en eller anden forstand været et emne i min opvækst og i skrivende stund studerer jeg faget sundhedsfremme og sundhedsstrategier. Derfor interesserer dette spørgsmål mig også.

Min egen forståelse af sundhed er inspireret af blandt andre sociologen Aron Antonovskys tilgang, som du kan læse lidt om her. For mig handler sundhed om den tilstand, vi befinder os i; om vi oplever, at vi er i balance, og at tingene, der sker omkring os, giver mening og hænger sammen. Vi kan sagtens opleve, at verden omkring os er forvirrende, uklar og kompleks eller kaotisk. Men er vi sunde, må det være fordi vi er i balance og oplever, at vi kan møde de udfordringer der kommer med et åbent og optimistisk sind.

Sanserne

Vejen til denne sundhed, tror jeg, kan være mange. Jeg selv oplever at komme tilbage i balance og tilstede i mig selv eksempelvis ved at meditere i naturen, og sanse og opleve hvordan naturen bevæger sig i sin egen rolige rytme, eller det kan være ved at fordybe mig i behagelige lyde, musik, via sang og stemmen og sproget, via fordybelse i kroppens dynamiske bevægelse og potentiale eksempelvis som i yogaen eller dans.

Det er via sanserne, vi oplever verden omkring os og os selv i verden. Det er via sanserne, vi interagerer i den sociale verden, vi befinder os i. I yogaen forbindes kroppen og sindet via sanserne. Åndedrættet er noget af det første vores sanser kan rettes imod. Når vi i TriYogaen arbejder med åndedrættet masseres kroppen. Organer, muskler og nervesystemet beroliges. Herved beroliges også sindet og det tankemylder, som eksempelvis opstår når vi er stressede eller nervøse og angste.

Åndedrættet

Et langsomt åndedræt vil automatisk bringe os i ro og omvendt; er vi rolige vil vi ofte også kunne mærke et længere åndedræt, end når vi er på farten. Jeg tror dog desværre, at der er mange som ikke er bevidste om deres eget åndedræt, og som har et naturligt åndedræt som er langt hurtigere end det burde. Man kan måske høre det under søvnen. I søvnen burde ens åndedræt være roligt, hvis man da ikke drømmer en vild drøm. Når man via yogaen finder balance mellem krop og sind er åndedrættet også roligt og dynamisk. I triyogaen arbejder vi med at gøre det naturlige åndedræt helt roligt. Skal du stadig styre din vejrtrækning for at komme ned i et naturligt roligt tempo, er du måske ikke helt i balance. Men det kan være vejen dertil at arbejde med et styret åndedræt og på den måde ‘vise’ kroppen og nervesystemet, at den/det kan få lov til at slappe af. Flere kropsterapeuter, jeg har mødt, har dog også fortalt, at nogle yogier arbejder så meget med deres åndedræt, at de ikke kan slippe kontrollen og lade den naturlige vejrtrækning tage over. Det handler altså igen om at finde en balance.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *